Vad kostar ett barnkalas?

 

Ett enkelt svar på frågan är att detta är något som du bestämmer helt själv. Man kan ordna ett minnesvärt och roligt kalas med en liten såväl som en stor budget. För ett bra kalas krävs nämligen något som är helt gratis – nämligen fantasi.

För att ändå vara säker på att fantasin inte drar iväg för mycket med budgeten är det bra att se över hur mycket barnkalaset får kosta. När det kommer till barnkalas finns det hur mycket roligt som helst att köpa och kostnaderna kan snabbt dra iväg rejält. Börja därför att sätta en ram för vad kalaset får kosta. Välj därefter tema för kalaset utifrån exempelvis hjälte eller idol som barnet har. Nu har du två viktiga byggstenar att jobba utifrån.

Planering

Det finns få saker som är roligare än att planera ett barnkalas till sitt barn. Som förälder känner man sitt barn bäst och man vet precis vad som går hem eller vilken idol som barnet har. Därefter kan du börja dra upp riktlinjer hur kalaset ska se ut och vad som ska ätas och göras. Varje barn förväntar sig en godispåse vid hemgång och mycket glass, dricka, tårta och godis under kalaset. För att hålla i budgeten så gäller det bara att prioritera, vad vill du och ditt barn lägga mest fokus på?

Inbjudan

När du dragit upp riktlinjerna är det dags att skicka ut inbjudningarna till kalaset. Här kan du välja att prioritera och även spara en liten slant. Skicka ut inbjudningarna via mejl för att lägga några extra kronor på något annat, men är det så att du verkligen vill ha en mer personlig inbjudan så är inbjudningskort via posten ett fint sätt att göra det på. Tänk bara på att vara ute i god tid då det kan ta någon eller några dagar för brevet att nå mottagaren och att gästen ska ha möjlighet att svara på inbjudan med. Du behöver även få information om något barn är allergiskt mot något.

Lekar och vinster

Kanske har du förberett lekar och tävlingar som kanske kräver någon form av vinster. Anpassa vinsterna till barnen och deras ålder. Har du gjort en skattkarta kan det vara bra med en skattkista där alla barn får något, exempelvis en chokladpeng.

Godis, tårta och hemgångspresenten

Det kan vara bra om du har möjlighet att själv baka tårtan då du sparar mycket pengar på det. Ibland kan det till och med vara bättre att göra en stor glasstårta. Lasta upp stora lass glass som barnen fritt får äta från. Det blir både billigare och ibland mer uppskattat än med tårta.

De flesta barn förväntar sig att de ska få en godispåse vid hemgång. Du kan själv köpa godis på lösvikt och dela upp i påsar, eller baka godiset själv och lägg i barnens presenter.